Hamnen

Alla medlemmar bidrar till att säkerheten och trivseln på bryggorna är hög. Vi hjälper varandra om vi ser att någon annans båt behöver tillsyn, till exempel är dåligt förtöjd, tar in vatten eller har haft inbrott. Du hittar båtägaren genom att logga in i på denna webbsida (uppe till höger) och gå till sidorna om vaktgång.

Båtarna i hamnen ska ha VBK:s klistermärke och vimpel så att det är tydligt för andra medlemmar och vakter att båten tillhör hamnen. Vimpeln visar även andra på sjön att du är medlem i VBK. I klubbhuset finns en låda med vimplar, dekaler och annat som berör klubben. Använd swish för att betala för det du köper. Läs mer om vimpeln här.

Låna ut eller byta båtplats
Det är inte tillåtet att hyra- eller låna ut båtplatsen. Båtplatsen är personlig och kan inte skrivas över till ny båtägare. Platsen kan inte heller användas som ”medel” vid försäljning.

I det administrativa systemet Bas kan du anmäla att du vill köa för en ny båtplats. Innan du skaffar en större båt ska du säkerställa att din båt för plats. Verifiera detta med hamnkaptenen. Din båt får inte överskrida den maxbredd som platsen tillåter.

Förtöjning och skydd
I hamnen ska din båt vara säkert förtöjd – fendrar är att rekommendera eftersom det skonar både din båt och bommarna när vågorna studsar mot strandkanten. Vill du montera brygg- eller bomfenderskydd ska du använda buntband, rep eller annat icke-permanent. Skruva eller spika inte i träbalken på bryggan eller i bommarna.

Vatten och el
Det finns vatten och vattenslang på bryggorna så att du kan fylla på din vattentank och spola av din båt. Av miljöskäl ska du däremot inte tvätta båten med rengöringsmedel.

Var försiktig och behandla slangar varsamt eftersom bryggornas ytskikt sliter hårt på plast/gummi som släpas.

Elen på bryggorna
När du använder elen på bryggan måste du ha godkända sladdar – allt annat är förbjudet.

Du kan använda elen till att ladda batteriet, driva en pump eller har ett annat akut behov. De är inte till för att driva kylskåp, tv, jacuzzi och liknande.

Bryggan ska vara fri från saker när du lämnar hamnen. Det är inte en plats där du kan lämna barnvagnar, cyklar eller annat. Det gäller även för kortare turer.

Säkerheten och miljön
Ser du olje- eller bränsleläckage runt din eller någon annan båt ska du åtgärda det på bästa sätt. I de blå sofforna finns absorptions-ormar för olje- och bränslespill. I plåtskåpet på motorbryggan finns flera 230V-pumpar vid intag av vatten.

Du kan läsa mer om miljön på denna sida.

Livbojar samt långa båtshakar är utplacerade runt om hamnen för att vara till hjälp om någon ramlar i.

Håll ögonen öppna och tveka inte att kontakta andra medlemmar eller styrelsen om du ser något misstänkt. Var också noga med att stänga grinden efter dig och endast öppna den för de som du VET är medlemmar i VBK. Du ansvarar för de personer du släpper in.

Motorbryggan
Vid motorbryggan finns en travers med lyftanordning. Där kan du ligga med båten en kortare stund om du har fått problem. Behöver du ligga där en längre tid måste du först kolla med hamnkaptenen om det är möjligt.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.